Egen beholder til matavfall i 2023

Som kanskje flere har fått med seg skal alle husstander som bor i en ROAF kommune få en egen beholder utendørs til matavfall i grønne poser. Innbyggerne i Enebakk, Lørenskog og Rælingen er først ut, og vil motta sin nye beholder i løpet av 2023.

Les mer her

Hvorfor innføres det en tredje beholder?

Nesten halvparten av matavfallet kastes i restavfallet i stedet for i den grønne matavfallsposen. En egen beholder til matavfall vil føre til mye mindre svinn, med færre ledd i prosessen. Matavfall er en svært viktig ressurs når den havner på rett sted, men da er vi avhengige av din hjelp.

Ofte stilte spørsmål

Renovasjonsavgiftene vil forbli uendret gjennom 2023 for innbyggerne i Lørenskog, Rælingen og Enebakk. Det er kommunene som fastsetter gebyrene for sine innbyggere.

I Aurskog-Høland har vi allerede en ordning med henting hver fjortende dag, og lukt er en problemstilling som sjelden kommer opp. Under testprosjektet vi kjørte i Gjerdrum kommune i fjor, var det heller ingen tilbakemeldinger om luktutfordringer. Men pass selvsagt på at lokket på beholderen er helt lukket, og at den grønne posen er knytt godt igjen (dobbeltknute) og ikke overfylles. Dersom det er mye og illeluktende matavfall er det også effektiv å knyte med dobbelt grønn pose.

Den nye beholderen for matavfall i grønne poser blir rullet ut i løpet av 2023. Ordningen gjelder i første omgang ROAF-kundene i Enebakk, Rælingen og Lørenskog, mens det vil være oppstart i resten av ROAFs eierkommuner i løpet av 2024. Beholderen vil være svart med grønt lokk og være i størrelsen 140 liter. Det er ikke anledning til å bestille mindre beholder enn 140 liter. Standard beholdersett er 140 liter matavfall, 140 liter restavfall inkl. plastemballasje, 240 liter papp, papir og kartong. Dimensjoner 140l: 48cm bred, 55,5cm dyp, 107cm høy.

Det er lurt å gjøre plass til totalt fire beholdere. Det er sannsynlig at det vil komme en egen beholder for glass- og metallemballasje på et senere tidspunkt.

Våre renovatører kjører faste ruter for å hente innbyggernes avfall, og vi betjener omtrent 90.000 husstander. Selv om noen beholdere inneholder lite avfall, må vi likevel kjøre dit for å tømme. Ruteplanlegging og logistikk er krevende. Det å betale gebyr ut ifra faktisk mengde avfall, er noe vi vil utrede mulighetene for å kunne innføre en gang i fremtiden.

Erfaringer fra Aurskog Høland, Gjerdrum og andre kommuner som har tilsvarende løsning som dette sier at så lenge man sørger for at maten er oppe i beholderen og lokket er lukket så er ikke skadedyr noe problem.

Hvis man sorterer riktig så er det ikke et behov for ukestømming av restavfallet slik det har vært tidligere. I 2021 kastet vi 126,2 kg restavfall per innbygger i eierkommunene våre, og dette tallet vil naturligvis være annerledes etter innføringen av matavfall i egen beholder og ny tømmefrekvens.

Ja, man skal fortsatt bruke grønne poser til matavfallet. Ligger det en vanlig plastikkpose sammen med de grønne posene kan renovatøren anse dette som feilsortering og dermed ikke tømme beholderen.

Restavfall og matavfall skal ikke tømmes på samme dag og kommer derfor ikke til å bli blandet i samme bil.

En enkel kjøreregel er at alt avfall som kommer fra det du kan putte i munnen, er matavfall. Eksempler på matavfall er: • skrell fra grønnsaker • skrotter fra frukt • alt av skall, eks eggeskall, nøtteskall, rekeskall etc. • teposer (det er ok å kaste både lapp, snor og stift i den grønne posen) • kaffegrut med filter • tilgriset tørkepapir og servietter • bein fra kjøtt … og matrester generelt Det er viktig å ikke kaste emballasje i matavfallsposen.

De som hjemmekomposterer vil i første omgang få utdelt en egen beholder til matavfall på lik linje med alle andre. Det er foreløpig ikke avklart om disse beholderne skal samles inn igjen ved godkjent hjemmekompostering.

– Vi gjenvinner ikke nok matavfall

– Jeg forstår at noen er skeptiske, men vi har nasjonale miljøkrav, og vi skal nå klimamålene våre. Tallene viser at vi ikke gjenvinner nok matavfall. Ifølge fagfolkene er en egen beholder til matavfall den klart beste løsningen. sier Ståle Grøtte, ordfører i Rælingen.

Les mer her

Vær i forkant

Dersom du må utvide avfallsskuret ditt, eller du har planer om å bygge et, ta høyde for at det kan komme enda en beholder på sikt, så sørg for at du har plass til fire. Det kommer stadig nye krav og føringer fra myndighetene, så det er lurt å være litt i forkant.

Flere ofte stilte spørsmål

Det er mindre belastning på den grønne posen når den puttes i en egen beholder og deretter kjøres direkte til biogassfabrikken. Vi mister mye verdifullt matavfall når grønn pose samles inn, håndteres og sorteres sammen med restavfall og plast, og med denne løsningen unngår vi nettopp dette. Siden vi også går over til henting hver fjortende dag er det helt avgjørende å ha de grønne matavfallsposene i egen beholder for å unngå at restavfallsdunken blir full lenge før henting.

Erfaringer fra andre kommuner viser dette. En egen rapport, skrevet av Deloitte bekrefter det samme. Den viser at kommuner med egen beholder for matavfall også oppnår langt bedre resultater. Hypotesen vår er at folk blir mer lojale til mat i egen beholder, og dermed blir flinkere til å sorte. I dag sorteres bare 50% av matavfallet i riktig pose, mens i andre kommuner der de praktiserer egen beholder, er det samme tallet 60 prosent. I dag har vi også tap i vårt eget sorteringsanlegg når vi behandler de grønne posene, for dessverre går mange poser i stykker. Med separat beholder vil vi kunne kjøre de grønne posene direkte til biogassproduksjon, noe som i seg selv øker mengden utsortert mat.

Med overgang til 14-dagerstømming vil beholderen fort fylles dersom man ikke kildesorterer riktig. Feilsortering kan også medføre at avfallet ikke blir tømt. ROAF gjennomfører regelmessige avfallsanalyser som dokumenterer nøyaktig hva som kastes i beholderne.

Dersom du kaster restavfall i matavfallsbeholderen, kan du risikere at beholderen ikke blir tømt.

Vi har selvsagt forståelse for at dette er kjedelig, men slike hensyn kan ikke være styrende for utviklingen av fremtidige avfallsløsninger. ROAF er pålagt å sørge for bedre tall i utsortering av matavfall. I tillegg har vi internasjonale krav og forpliktelser å foholde oss til, både gjennom krav fra EU og FN. Dette er et konkret tiltak for å nå FNs bærekraftsmål. Vi må ta grep å finne løsninger som fungerer bedre på sikt, og som totalt sett gir større miljøgevinst. Det er selvsagt beklagelig at noen har fått bygget skur som er tilpasset akkurat to beholdere, men ROAF dekker ikke kostnader ved eventuelle endringer av slike skur.

Vi har en minimumsstørrelse på 140 liter, og det er ikke mulig å få noe mindre enn dette. Beholder skal tømmes på tilsvarende måte som de andre beholderne, hvor den trilles frem til renovasjonsbilen som løfter, tømmer og setter beholder ned igjen. Vårt utstyr er kun tilrettelagt for følgende størrelser: 140 liter, 240 liter, 360 liter og 660 liter.

Til tider kan det bli mye avfall, og da anbefaler vi Ekstrasekken. Hvis det til stadighet er for mye avfall så må du ta kontakt med kommunen for å øke størrelsen på beholderen din . Merk at ved endring av størrelse vil også gebyret endres. Det vil ikke være anledning til å bestille Ekstrasekken eller større avfallsbeholder til matavfall.

Hver enkelt innbygger må tilrettelegge for sortering i sitt hjem. Det finnes mange gode løsninger for de med plassmangel under vasken.

Ja, vi kjører regelmessige avfallsanalyser som gir oss et godt tallgrunnlag for hvordan løsningen fungerer. Avfallsanalysene vil gjennomføres både før og etter ordningen er innført.

ROAF ønsker hele tiden å forbedre tilbudet til sine innbyggere, og det er nedsatt en arbeidsgruppe som ser på dette rundt egen beholder for glass- og metallemballasje. Imidlertid er det matavfall som i størst grad feilsorteres og havner i restavfallet, og derfor innfører vi egen matavfallsbeholder nå. Vi forstår at mange ønsker egen beholder til glass- og metallemballasje, og vi jobber med å finne en løsning for dette også. Derfor ber vi også om at nye skur har plass til flere beholdere.

Dersom du kaster matavfall i restavfallsbeholderen, kan du risikere at beholderen ikke blir tømt.

Jo, ROAF har et av Europas mest avanserte ettersorteringsanlegg (ESAR) for husholdningsavfall. Matavfall og ulike plastkvaliteter sorteres maskinelt ut fra restavfallet og sendes deretter til materialgjenvinning. Vi ser likevel at mye av restavfallet er tilgriset av matavfall og dermed har dårligere kvalitet. I dag har vi også tap i vårt eget sorteringsanlegg når vi behandler de grønne posene, for dessverre går mange poser i stykker. Med separat beholder vil vi kunne kjøre de grønne posene direkte til biogassproduksjon, noe som i seg selv øker mengden utsortert mat.

Også borettslag, sameier, hytterenovasjon, næringskunder og andre med fellesløsninger skal få en separat løsning for matavfall i grønne poser. Dette er imidlertid mer komplekst, da det er mange ulike avfallsløsninger og begrenset plass flere steder. Vi er nå i gang med kartlegging i de tre kommunene som er først ut i 2023, Enebakk, Lørenskog og Rælingen – og oppfordrer de ulike styrene/kontaktpersoner til å ta kontakt med oss for avtale om befaring. Send en e-post til samfunnsutvikling@demo-roaf.p02.caddiesoft.com, slik at vi i fellesskap kan finne den beste løsningen for dere.

Samarbeid vil da bli videreført til å gjelde også for ny beholder for matavfall.

Den nye matavfallsbeholderen kan plasseres hvor du vil på egen eiendom, men du må selv sørge for at den på tømmedag står inntil 5 meter fra kjørbar vei. Beholderen skal stå på flatt og fast underlag, og må kunne trilles uten hindringer.